گزارش شعر
۱۳۹۱ سه شنبه ۱۶ خرداد
گزارش جلسه ی شعر فارسی در خانه ی فرهنگ گیلان :
سه شنبه 91/3/16
آغاز جلسه: ۶ عصر
جلسه با خواندن مقالهای از کتابِ «پس از بابل»(نقدی بر نظریهی ادبی در ایران)اثر «شهریار وقفیپور»آغاز شد. این مقاله دربارهی ضعفِ نگاهِ منتقدین دانشگاهی در ادبیات ایران بود که پس از قرائتِ آن، بحثی با نظرات موافق و مخالف در همین رابطه در میان اعضاء حاضر در جلسه شکل گرفت.
بعد از بحث، عباس گلستانی سه شعر از سرودههای خود را برای نقد بین حاضرین جلسه پخش نمود. از نظر فرزام حسینی، شعر دومِ گلستانی نسبت به دو شعر ِ دیگر، کلیتی توضیحی داشت و او این مسئله را نوعی آسیب برای شعریت کار میدانست. حسنپور نیز معتقد بود، شعر ِ دوم کاملا گفتاریست و شاعر سعی در تعریف واقعه دارد. و به همین دلیل ساده، در وهلهی اول این اندیشه به ذهن میرسد که این اثر، نمیتواند شعر باشد. از نظرِ مهناز یوسفی، تمامی کارهای گلستانی از یک لحن و بیان صمیمی برخوردارند که به عنوان مشخصهی شعری ایشان در آمدهست. در شعر دوم نیز این صمیمیت مازادِ بر اندازهی خود شده و آنقدر بر متنِ شعر غلبه کرده که آن وجهههای ادبی و هنری که از کلمات و جملات انتظار داریم، برآورده نمیشود.
در ادامه، مهناز یوسفی شعری از خودش برای حاضرین جلسه قرائت کرد. مهدی عبدالله زاده در مورد شعر خوانده شده، معتقد بود که مولف مستتر در متن(راوی)در نقطهای ایستاده و جهت کشف و بازسازی همان نقطه از گزارههای بیرونی در ادامهی شعر استفاده میکند. مثلا در جمله «تمام فکری که زنم»، زن ارجاع به زن دارد. و در سطرهای دیگر نیز متن ارجاع به گزارهای که مطرح میکند، دارد. اما به نظر وی در کل، شعر فاقد تصویر است .از نظر گلستانی فضای این شعر مهناز یوسفی، فضایی تیره است. زیرا کلماتِ به کار رفته در این شعر منفی و سیاه هستند. به عقیدهی وی، ساختمان شعر با همهی این سیاهنماییها به پیش میرود تا به قسمت آخر شعر که زیباترین بخش شعر است میرسد: «دندانش را در قهقهه فرو می کرد». سمیرا محافظ معتقد بود، با اینکه این شعر دارای یک کلیت از هم گسیخته است اما در نهایت از تجمیع خوبی برخوردار است. به عقیدهی او این شعر در محور عمودی یک تصویر را دنبال میکند و به نتیجه هم میرسد.
حاضرین در جلسه عبارت بودند از: مبرهن ، پاک عقیده ، حسن پور ،سمیرا محافظ ، نجاتی ، نگین آذر ، یحیازاده، اسحاقی، آزیتا موسوی،عبدالله زاده، فائزه صادقی، طیبه رضائی ، هانیه نوروزی ، فتوحی ، ممیزی ، منیژه صالحی ، سجودی ، حسینی ، مه ناز یوسفی ، گلستانی و...
با تشکر از نگار نجاتی